90

Lesmateriaal


Langs de linie/dagboek van Jacob Haarsma:
Het erfgoededucatiepakket ‘Langs de linie’ is een project over de Eerste Wereldoorlog. Als rode draad van het project lezen de leerlingen stukken uit het dagboek van Jacob Haarsma, een Friese soldaat die ingekwartierd was in Altena.
Tijdens het lezen van het dagboek komen de leerlingen verschillende animatiefilmpjes tegen en volgen er verwerkingsopdrachten. Het project ‘Langs de linie’ is lesstof vervangend in te zetten voor de geschiedenisles over WO1. Ook is er in het project aandacht voor het eigen lokale erfgoed uit het land van Heusden en Altena. Wanneer een bezoek wordt gebracht aan het educatiepark bij Fort Giessen is het project compleet.

Alle lesmaterialen van het project zijn gratis beschikbaar. Download hieronder de docentenhandleiding en werkbladen voor het project:

Docenten handleiding


Downloaden

Landkaart


Downloaden

Werkblad


Downloaden

Gedicht


Downloaden

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@cultuurpuntaltena.nl)

Het educatiepakket is door Bibliotheek CultuurPuntAltena ontwikkeld in opdracht van Erfgoed Altena.

Multitouchtafel:

Bij het boek ‘de Hitorische Reeks’is ook een Multitouchtafel beschikbaar voor alle scholen in Altena en andere belangstellenden.
Onwijs (www.onwijs.com) heeft voor dit project twee applicaties gerealiseerd. Allereerst is voor het project de Altena Geschiedenis Quiz ontwikkeld. Deze quiz is te spelen op de Multitouchtafel. Daarnaast is de interactieve kaart van de tijdlijn als applicatie op de tafel geïnstalleerd. De tafel staat op dit moment bij Bibliotheek CultuurPuntAltena in Werkendam.
Meer weten over de geschiedenis van Altena? Kijk dan eens op de website van het Streekarchief Land van Heusden en Altena: www.salha.nl