90

Vogelvrij


“De Eerste Wereldoorlog: wat heeft het opgeleverd? In Rusland werd de heerser, de tsaar vermoord en de keizerrijken Duitsland en Oostenrijk-Hongarije werden republieken. Bij ons in Nederland veranderde ook iets: we werden een volledig democratisch land. Mannen en vrouwen kregen gelijk stemrecht bij verkiezingen. Maar, ik vraag me als soldaat toch af, zou dit ook gebeurd zijn zonder oorlog? De oorlog heeft 208 miljard 500 miljoen Amerikaanse dollars gekost en miljoenen levens van gesneuvelde soldaten en burgers.

We gaan nog even terug naar hoe het begon. De Servische terrorist schoot de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger dood, enkel en alleen omdat hij wilde dat Servië bij Bosnië zou horen, zodat ze samen een nog sterker, beter, mooier land zouden vormen.
Hij kreeg zijn zin, want het Koninkrijk Joegoslavië ontstond aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Joegoslavië brak in 1991 een burgeroorlog uit en nu zijn Bosnië en Servië opnieuw aparte landen.

Ik ben blij dat ik jullie mijn verhaal heb mogen vertellen. Nu kunnen jullie het weer doorvertellen. Praten met elkaar is tenslotte beter dan oorlog maken.”